mandag 8. februar 2010

Hva skal jeg velge av sikkerhetsprogrammer?

.

Sikkerhets programmer Guide
Jeg tenkte jeg ville skrive og samle sammen en del gode og populære sikkerhets programmer til pc’n. Det er utrolig mange ulike sikkerhetsprogrammer ute på nettet. Men hvem skal jeg egentlig velge blant mylderet av alle sikkerhetsprogrammene. Vi har de som koster penger, som også har support. Vi har også noen gratis varianter. De har som regel en del funksjoner avslått. Og de har som regel ikke den samme supporten som de du betaler for. Men det er som regel forum som man kan gå til når man har fått problemer. Det finnes også noen online virus skannere ute på nettet som man også kan bruke. Jeg skal ta for meg alt dette litt senere. Men jeg skal først begynne med noe som er verdt å tenke på.

Her er en liten oversikt
-Hva skal jeg velge?
-Advarsel!
-Scammere
-Ti på top listen (Internet security)
-Internet Security Programmer (betal versjoner)
-Anti Spyware programmer (Tar først med best i test lister, så betal versjoner)
-Gratis alternativene (Antivirus, Firewall, Spyware, Spam filter)
-Online Scannere
-Sikkerhets tester av Antivirus, Firewall, Anti Spyware og Browser (nettleser) tester
-Microsoft update
-Nytte Programmer
-Slutt

Hva skal jeg velge?
Hva er best software Hvem skal jeg velge? Det finnes en del tester du kan se på, men det er en del ting vi burde ta med i betraktningen, og ikke bare hva som hele tiden er på toppen av 10 på topp listen. Det ene er; liker du oppsettet, føler du deg komfortabel med oppsettet til programmet. For det kan variere stort for hva man liker fra person til person. Det andre er; gjør programmet pc’n treg. Det hjelper ikke stort om du har funnet årets anti virus program som fanger mest virus, når pc’n går supertregt, og programmer henger når de starter opp. Det blir bare til en irritasjon og en plage. Et godt råd er selv å teste ut sikkerhetsprogrammet, og se hvordan du liker det, og hvordan det fungerer på din pc. De fleste har en prøve periode så du kan oppleve sikkerhets programmet selv.

Advarsel!
Warning Software with SpywareDet er noe vi burde være på vakt i jakten etter de gode sikkerhetsprogrammene. Det finnes sikkerhetsprogrammer som utgir seg for å beskytte pc’n din, men som er malware, ondsinnede programmer som kan gjøre ødeleggende ting på pc’n din. Her har vi en fin webside som går igjennom de seriøse, og useriøse aktørene ute på markedet. Spywarewarrior er en side du kan gå inn på for å finne avslørende sikkerhetsprogrammer som kun har en ond hensikt. Nederst på siden til spywarewarrior finner vi sikkerhetsprogrammene som er anerkjente med et bra rykte på seg. Jeg vil fremheve at listen ikke har vært oppdatert siden mai 2007, så listen kan avike noe. Det er også en ganske fin liste på diskusjon.no sin side. Klikk på spoileren falske antiprogrammer/villedende programmer. Du finner det i kommentar felt nummer to på forumet.

Scammere
Scammer Har du noen gang fått brev fra en utrolig flott dame/mann som forteller at de er på jakt etter ekteskap. Det behøver ikke en gang være en dame, men en mann. De høres mange ganger ut som det er for godt til å være sant når de begynner å fortelle om seg selv. De har som regel en sørgelig forhistorie bak seg. De virker seriøse og dannede, og ikke minst ser de ut som fotomodeller. Andre ganger har du vunnet penger, eller de er i dyp krise og trenger noen til å oppbevare noen millioner kroner for dem. Da trenger de litt informasjon om bankkontoen din osv. Ikke tro hva du hører! For antakelig er det fraud/scammere, og de er ute etter å lure penger fra deg. Teksten kan være på engelsk eller norsk, men gjenkjennes som litt gebrokkent dårlig norsk/engelsk. De bruker google’s oversettelses program, og kan sannsynligvis ikke et ord verken norsk eller engelsk. Men opererer fra andre land for å loppe deg for penger. Det er hele hensikten. Ikke la deg lure! Det du kan gjøre først er å søke på den aktuelle epostadressen i google. Sannsynligvis får du treff. Om du ikke gjør det kan du gå inn på denne siden til scammerlist. Her finner du en nærmere beskrivelse på hvordan du avslører scammerne. Scammerne er aktive over alt, på din personlige epost, msn, på kontakt sider osv. Når du oppdager de kan du rapportere de inn til scammerlist. For eksempel om det er på en kontakt side, så kan du innrapportere de som scammer på kontaktsiden. Da blir kontoen deres avsluttet.

En annen side som tar for seg scammere er: Romance Scam.

Internet Security Ti på Topp Listen
Beste i test Internet Security programmer Det er ikke så mange oppdaterte best i test lister på nettet. Mange av de er uoppdaterte, og 1-2 år gamle tester. Det holder ikke. Jeg trenger noe som er litt mer oppdatert på sikkerhet trussel siden. Noe jeg etterlyser, er noen som følger testene over tid, og gir en gjennomsnitts plassering. En sånn gjennomsnittsliste fra et halvt år til de siste 1-2 årene hadde vært nyttig. For som regel varierer det hvem som er på toppen av listen betraktelig fra test til test. Men det er noen som stadig ligger på toppen og vipper høyest der oppe på topplasseringene. 
Noe som er verdt å merke seg er at de som tester sikkerhetsprogrammene setter innstillingene til høyest mulig sikkerhet som igjen medfører at scanningen blir tregere. Når man leser anbefalingene i support forum og lignende gir de derimot som regel klar anbefaling til sine kunder om å ikke gjøre dette pga ytelsen. Følger man da virus produsentene sin anbefaling er ikke resultatet fra testen nødvendigvis helt reell. En annen ting er at noen kan ha mange treff og finne mange virus, men samtidig kan ha mange falske positive funn, noe som ikke er så positivt.

Favoritt test siden min er matousec. De har jevnlige tester av svært mange sikkerhetspakker. Klikk deg videre inn under ”New” der det står ”Proactive Security Challenge”. Videre klikker du deg inn ”Results and comments”. Da vil du finne den seneste testen. Datoen når testen er gjort står under ”News”.

Her er noen andre steder som har tester. Men jeg finner ikke de like bra, og oppdaterte som matousec sin side.

av-comparatives (dette er også en bra side, for jeg har sett de nevnt mange ganger i diskusjons forumer)

Matousec, er siden jeg forholder meg til mest. De har ganske ofte oppdateringer på tester.

Er det er noen som har gode testsider de vil anbefale, så kan dere legge inn en kommentar. Da legger jeg det med i listen her.

Internet Security Programmer (Betal versjoner)
Anbefalte Internet Security Programmer Programmene under har ligget på toppen lenge. Bortsett fra nod32 som gjorde det dårlig i januar 2010 testen. Det var mange overraskende resultater i januar, men jeg tror det bare blir med denne gangen, og at de tar seg opp igjen. De har vært høyt oppe så lenge jeg har sett de på nettet.




Comodo:
Dette er den siste jeg testet ut, og jeg må si at jeg er veldig fornøyd. Den er utrolig rask og lett. Den bruker lite ressurser. På januar testen ligger comodo på 1 plass. Det er svært lite pop up boxer for firewallen. Manuellt virus søk går rimelig raskt. Det som er litt imponerende er at de har 24/7 online support. Du kan snakke med support 24 timer i døgnet igjennom et lite online chatteprogram, eller fra nettsiden til comodo. Da slipper du å ringe, eller sende epost og vente i 2-3 dager. Der snakker du med de på direkten. De gangene jeg har gjort det fikk jeg kontakt med en gang. Så dette fungerer. Det er i hvert fall beste og raskeste supporten jeg har opplevd til dags dato. De har også en gratis versjon som har skåret høyt i tester.

Et veldig interesant og bra sikkerhetspakke med mange valg. En ny ting er at du kan kjøre nettleseren i en beskyttet modus, en sandbox mode. Dvs. ingen programmer får tilgang til noe utenfor nettleseren. Skulle du bli angrepet så klarer ikke ondsinnede programmer å nå selve pc’ns os. Det er verdt å nevne at nettleseren oppfører seg tregere når du er i denne modusen, men ikke mye. Det er heller ikke pop up boxer som kommer frem i hytt og pine, men det er noen. Jeg opplevde at programmet var litt mer ressurskrevende, og da særlig når jeg gikk inn på websider. Det virket som siden hang litt når Kaspersky undersøkte reklamen på nettsiden. Når man skulle kjøre manuell virus søk tok det evigheter. Ellers er det et bra alternativ, og godt likt av flere brukere.

Eset Smart Security (Nod32):
Denne har en veldig bra antivirus, men firewallen er ikke så anerkjent eller god enda. Jeg likte oppsettet veldig godt. Nod32 er en lett antivirus som ikke krever så mye ressurser.

Outpost Internet Security:
Outpost er et spennende alternativ. Firewallen er utrolig bra, og oppsettet likeså. Antivirusdelen ligger etter, men det ser ut som den har tatt seg opp. Dersom du liker å lage dine egne regler i firewallen, da vil du elske denne. Outpost er å anbefale.

Online Armor:
Her ble jeg imponert over hvor lett og raskt dette programmet er. Den bruker Kaspersky sin antivirus engine. Men det var litt mye klikking for firewallen, det var altså mange pop ups. Men det er et ordentlig bra stykke software. Jeg kan virkelig anbefale online armor.

Norton Internet Security 2010:
Jeg kan anbefale den til de som ikke har så mye greie på pc. Der slipper du mange pop up bokser å klikke på, der alt blir gjort for deg. Det kan være greit så slipper man å klikke ja på noe du ikke skulle aktivert osv. Før var Norton veldig ressurskrevende, og vanskelig å avinstallere. Den gjorde pc’n som sirup. Man har mye å tjene på å oppgradere til en nyere versjon. I 2007, eller var det i 2008, ombygde de hele arkitekturen pånytt, og som gjorde underverker. Flere tester den senere tiden viser også at de kom høyt opp på listen, og gjorde det bra, noe de fremdeles gjør. Programmet har også blitt svært lite ressurskrevende. Etter min mening er de et av de minst ressurskrevende sikkerhetsprogrammene som er der ute nå. Det som er litt dumt er at det ikke finnes karantene som du selv kan velge å hente ut filer/programer av karanten, hente tilbake programmer som er satt i karantenen av Norton. Det skjedde meg da norton tok en keygen fil som den satte i karantenen. Det er jo riktig av norton å gjøre dette siden keygen filer får tilgang til andre programmer eller installasjonsfiler. Jeg hadde ingen mulighet for å hente den ut av karantenen igjen ifølge support. Så jeg bestemte meg for å få meg et annet antivirus program som hadde muligheten til å ta filer ut av karantenen igjen. Et lite tips: om du skal løse programmer fra karantenen så må du vite hva du gjør, slik at du ikke slipper ut et ondsinnet virus eller en trojan på pc’n din.

Et lite ord; om jeg fikk satt sammen drømme sikkerhetspakken ville jeg hatt Nod32 som antivirus, og outpost firewall sin firewall, og Webroot Spy Sweeper som anti spyware. Det er ikke noe i veien for at du kan sette sammen disse selv. Men det blir mer ressurskrevende å bruke to forskjellige sikkerhetspakker fra to forskjellige produsenter. Men da har du har også andre konflikter som kan oppstå, og prisen blir høyere. Det er likevel mange som kjører andre anti spyware programmer i tillegg til Internet security programmet. Internett security programmet alene er ikke godt nok for spyware, selv om Internett security programmet har inpodert egen anti spyware i programmet sitt.

Anti Spyware programmer (Betal Versjoner)
Beste Anti Spyware Programmer Når det gjelder testene her, så er det ikke like enkelt som med internet security programmene. Jeg har enda ikke lyktes å finne noen så gode som matousec som nevnt før for internet security programmene. Her har jeg plukket opp anbefalinger fra ulike hold som forum, og små tester. Men det finnes noen tester. Jeg ser de også har lagt ut tester på youtube
Jeg kan ikke gå god for de testene alene, men du kan ta en titt:



anti-spyware-review.toptenreviews
consumersearch

Er det noen som har tips om gode sider er det bare å gi meg en lyd. Da kan jeg legge de til her.

Noen anbefalinger til gode anti spyware programmer
Er en av de beste på markedet.
Er en av de beste på markedet.
Er en av de beste på markedet.

SUPERAntiSpyware
Den finnes som gratis versjon, men kjøp lønner seg. Om du kjøper denne får du med real time scan. I gratis versjonen så er SUPERAntiSpyware bare en scanner.

Malwarebytes
Den finnes som gratis versjon, men kjøp lønner seg. Om du kjøper denne får du med real time scan. I gratis versjonen så er Malwarebytes bare en scanner.

Noen av disse anti spyware programmene selger med antivirus. Det vil jeg ikke anbefale, siden det finnes mange mye bedre alternativer

Her er et par veldig bra forum: Wilders security Forum, SpywareInfo Forum, Diskusjone.no (forum)
 

Gratis alternativene
Gratis Anti Virus   Firewall   Anti Spyware   Spam Filter Det er en del gode gratis alternativer ute på internett. Jeg vil ta for meg både antivirus, firewall og anti spyware programmer, og et par nytte programmer som renser pc’n din.

Antivirus Programmer
Microsoft Security Essentials
Denne er helt gratis. Det er ikke så lenge siden dette kom ut, men det er et veldig godt alternativ. Den har få falske positive funn. Dette er et veldig godt valg for den jevne bruker. Den har lite interaction, og den oppdaterer og fjerner virus automatisk. Du trenger heller ikke å registrere deg bortsett fra en validatering av windows. Det som er negativt er at det tar veldig lang tid å scanne, og å sette malware i karantene. Du må ha ekte windows kopi installert for at denne skal fungere. Det er vært å merke seg at det har kommet falske versjoner av Security Essential ute på nettet. Den har helt andre hensikter enn å beskytte computeren din. Prosesser den ikke liker blir stanset og de blokkerer nettsider. Den tukler også med sikkerhetsinnstillinger i registeret, samt bytter bakgrunnsbilde. Bilde man sitter med er at man er blitt infisert virus. De kriminelle ber brukeren oppgradere security essentiel for en klekkelig sum, for å få maksimal beskyttelse.

Comodo
Comodo er et veldig imponerende program som har vunnet flere tester. På denne gratis versjonen får du med firewall, antivirus og proactive security. Comodo har fått flere awarder, og er veldig lett på ressursene. Det er verdt å merke seg at dette ikke bare er en antivirus, men også har en firewall. Da får du begge to i en pakke.

Avast har omtrent samme rate på å oppdage virus som Avira. Men avast har flere funksjoner aktivert. Full realtime capabilities, inkludert web, e-mail, IM, P2P og network shields, boot-time scanning, og en behavioural blocker. Avast er også lett med ressursene.

Avira Antivir
Denne har vært på toppen i mange tester. En del funksjoner er slått av i gratis versjonen. Det er blant annet web og epost scanner. Dette er egentlig ikke all verden, men da avira tar eventuelle virus som du åpner i et infected vedlegg.  Det er også en reklame pop up som spretter opp hver gang den oppdateres. Oppdateringen skjer bare en gang om dagen. Pop up boksen kan forresten lett fjernes om du googler det litt. Dette finnes det informasjon om.

Dette er en veldig bra virus scanner. Den søker etter trojaner, viruser, spyware, adware, worms, bots, keyloggers og dialers. Den søker ikke i real time, men er et veldig fint tilegg ved siden av annet antivirus program. Falske funn hender ganske ofte, og oppdateringene er ganske store. Derfor må du nok ha bredbånd om du skal få glede av denne.
AVG Free har vokst i størrelse og ressursbruk i den seneste tiden. Den har treg scanning, og har reklame som kan slåes av. Det er mange funksjoner som mangler fra den betalende versjonen.
Klikk inn å se hvilke funksjoner som er aktive.
Klikk inn å se hvilke funksjoner som er aktive.
 
Dersom dere har gode alternativer til gratis versjoner av antivirus kan dere send meg en melding. Da legger jeg det til siden her.

Firewall Programmer

Denne firewallen følger med windows versjonene og er ikke spesielt god. Derfor burde du heller gå for noen av de andre gratis alternativene. Du må huske på å slå av windows firewall dersom du bruker en annen firewall slik at du ikke kjører to firewaller. Dette går bare ut over stabiliteten på din pc.

Comodo
Comodo er et veldig imponerende program som har vunnet flere tester. På denne gratis versjonen får du med firewall, antivirus og proactive security. Comodo har fått flere awarder, og er veldig lett på ressursene. Det er verdt å merke seg at dette ikke bare er en firewall, men også har en antivirus. Da får du begge to i en pakke.
Dette er en bra firewall. Gratis varianten har ikke automatisk oppdatering, eller unik banking mode som er med i betalings versjonen .
 
Dette er et godt valg. Ting som ikke er med i betalings versjonen er Anti Spyware, Web control, identy protection, support. Ellers har den ting som bidirectional firewall. Den kan ikke bli slått av ved hacker angrep.

Det virker som en firewall med de fleste funksjoner i behold. Klikk inn å se selv.
Er det noen av dere som har gode tips på gratis firewall ute på nettet, da er det bare å ifra så skal jeg legge det ved i listen her.

Klikk inn for en nærmere titt på programmet.


Anti Spyware Programmer
Windows defender
Windows defender er en ganske grei anti spyware. Denne har real time scan.

SUPERAntiSpyware

Den finnes som gratis versjon, men kjøp lønner seg. Om du kjøper denne får du med real time scan. I gratis versjonen så er SUPERAntiSpyware bare en scanner.

Malwarebytes
Den finnes som gratis versjon, men kjøp lønner seg. Om du kjøper denne får du med real time scan. I gratis versjonen så er Malwarebytes bare en scanner.


Spybot Search & Destroy
Dette er en klassiker som har vært med i mange år. Denne kan du godt bruke sammen med annen anti spyware. Jeg vil ikke anbefale noen å kun bruke denne som eneste beskyttelse imot spyware. Men den er fin om den brukes i tillegg til annen god anti spyware.

Gratis versjonen utelater antivirus, support, real time network protection. Jeg vil ikke anbefale noen å kun bruke denne som eneste beskyttelse imot spyware. Men den er fin om den brukes i tillegg til annen god anti spyware.
Gratis versjonen utelater autoupdate.
Klikk inn her for en nærmere titt.

Denne ble opprinelig laget av Merijn Bellekom, men senere solgt til Trend Micro. Merijn hadde en nettside som het Merijn.org. Merijn lagde en del fine nytte-og sikkerhetprogrammer, men jeg ser at web siden hans nå er tatt over av andre, og er ikke lenger en seriøs nettside. Det var synd, fordi dette var en bra side. HijackThis er fremdeles gratis.
HijackThis inspiserer datamaskinen sin nettleser og operativsystem for å generere en loggfil i den nåværende tilstand av datamaskinen.
Ved å bruke HijackThis kan du velge å fjerne uønskede innstillinger og filer fra datamaskinen.
Fordi innstillingene identifisert i en HijackThis loggfil kan tilhøre både legitim programvare og uønsket malware så er det viktig å bruke ekstrem forsiktighet når du velger å fjerne noe med HijackThis.

ComboFix
Gjør det samme som HijackThis. Denne bruker du når du manuelt vil fjerne spyware, og andre uøsnkede innstillinger og filer fra datamaskinen. Etter at ComboFix har laget en logg sender du loggen inn i en av forumene som nevnt, sånn at spyware og andre uønskede elementer kan bli fjernet manuelt.

Her er noen forum som du kan gå til for å sjekke ut loggen som HijackThis lager.
Forumet heter bleepingcomputer, eller Security Forums, eller gå inn her og få oversikt over mange forum som hjelper deg med å tolke HijackThis log filen. Det bruker ikke å ta lang tid før loggen er analysert, og da får du en enkel beskrivelse på hva du skal gjøre videre for å løse problemet. Diskusjon.no kan også hjelpe til med HijackThis, ComboFix logger.

Spam Filter Programmer
Selvlært anti spam engine, white list og black listing, behavior driven detection, interface integration.
En del bruker gmail bare fordi de har et veldig godt spam filter. Gmail konto er gratis å opprette.
Et ganske populært spam filter som brukes av en del ute på nettet.
Brukes også av en del brukere.
Et godt alternativ, og gode tilbake meldinger.
Har ikke hørt så mye om denne.

Det er utrolig mye gratis spamfilter ute på nettet. Jeg legger ved to sider som har noen tester på spam filter. FreeSpamFilter.org, About.com 14 Free Spam Filters.

Er det noen som har noen gode tips om gratis spam filter som er gode som jeg kan ta med her.


Online Scannere
Gratis Online Scan Du kan bruke disse online scannerne selv om du har eget antivirus program installert på pc’n din. Jeg anbefaler deg til å ha et eget antivirus installert på pc’n din. Du må ikke gå for online scan av pc’n alene. Online scan er en fin måte å teste sikkerheten til ditt eget sikkerhetsprogram som allerede er installert på pc’n din. Skulle online scan oppdage en haug med infiserte filer, må man jo lure på om ens eget sikkerhets program gjør jobben sin. Dersom du mistenker at det er virus på pc’n din, og din egen antivirus ikke finner noe. Da har du muligheten til å kjøre online scan for å få en litt bredere undersøkelse av pc’n din.
Microsft sin egen tjeneste.
Online scan

Online scan

Online scan

Online scan

Online scan

Anti Virus, Firewall, Anti Spyware, Browser sikkerhets test
Gratis Sikkerhets Test for pc Er sikkerhetsprogammet egentlig så sikkert som det blir sagt. Her er noen steder du kan teste ut sikkerheten på din antivirus, firewall, Anti spyware og browser (nettleser). Testene er gratis.

Dette er en veldig god og allsidig test for din firewall. De har flere typer tester.
Port Scan tester firewallen din
Denne er nede for øyeblikket. Jeg tok den allikevel med fordi den vil komme tilbake, men driftes ikke for øyeblikket grunnet pengemangel. Dette er en veldig bra side som tester firewallen din.
eicar test. Tester din antivirus med en fil.

Eicar test. Du kopierer en kode inn i notisboken, og om antiviruset er noe tess oppdages eicar filen.
Denne tester anti viruset på eposten din.
Denne tester din anti spyware.
Denne ser etter alle mulig hull, og tester sikkerheten din i din nettleser. Masse tester.
Tester sikkerheten i din nettleser

Microsoft Windows Update
Microsoft Windows Update 5 Windows er noe du alltid burde ha oppdatert. Om du ikke har slått på automatisk update av windows, så burde du ha det som en regel å oppdatere en gang i månenden. Det er flere innstlillinger å velge mellom i windows update. Den kan laste ned automatisk, eller den kan gi deg automatisk beskjed når det er oppdateringer tilgjengelig. Oppdatering av windows er veldig viktig for sikkerheten på din pc.


Nytte Program
Sandboxie Sandboxie kjører programmer i et isolert miljø som forhindrer programmene fra å gjøre permanente endringer i andre programmer, og annen data på datamaskinen din. Programmet er gratis.


Free CCleaner CCleaner er et gratisprogram system optimalisering, personvern og rengjørings verktøy. Det fjerner ubrukte filer fra systemet - slik at Windows kjører raskere og frigjøre verdifull harddiskplass. Den likeledes renser spor fra online-aktiviteter som for eksempel din internett-historie. I tillegg inneholder den en funksjonsspekket registry cleaner. Men det beste er at den er rask (normalt tar mindre enn et sekund å kjøre).


Tilslutt
Jeg fant en annen god oversikt her på nettet for sikkerhetsprogrammer. Det er ikke ofte man finner en slik sammensatt fin guide. Klikk dere inn på Major Geeks.com. Det finnes også en fin guide inne på diskusjon.no sitt forum.

Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger og forslag til en bedre oversikt.